hayaller , salsa , puro ve ...


Hani bazı yerler vardır ve gitmesenizde sizden bir parçanın orada olduğunu hissedersiniz . Orası hep sizindir , bilirsiniz , tanırsınız orayları .. Ve gidince sizi sarar , tanıdık yüzler , isimler ve kahramanları vardır .

Jose Marti havalimanına indiginiz zaman gectiğiniz loş koridorların sonunda pek de kısa sayılmayacak bir pasaport kuyruğu sonrasında size bekleyen yüzler bunun ilk aşamasıdır . Havanın sıcağı kişilerin de sıcaklığı ile karşılar sizi dışarıya adımınızı atınca . Türk vatandaşlarından halen vize istense dahi , vizenizi pasaportunuza yapıştırmıyor Küba Konsolosluğu Amerika ile halen devam eden ambargo sebebiyle .

Jose Marti ülkenin ulusal kahramanıdır . Ünlü bir yazar olmakla kalmayıp , bir vatansever , devrimci ve aynı zamanda Küba nın milli marşının sözlerinin yazarıdır . Ülkenin en ünlü 3 şarkısından biri olan Guantanamera ( Guantanamolu Kadın ) nın sözlerini yazan kişidir . Küba müziğine damgasını vurmuş ve sınırları aşmış olan diğer 2 şarkı ise Chan Chan ve Hasta Siempre dir . Özellikle Hasta Siempre ( sonsuza kadar ) Küba'lı sanatçı Carlos Puebla nın 1965 yılında Ernesto Che Guevara nın veda mektubundan sonra yazdığı şarkıdır . Sözleri Afrika'ya gitmek üzere Küba'dan ayrılan Che den söz etmektedir .

Sokaklarda gezerken , bir kafede oturup koloniyal mimarinin şehri sarıp sarmalamasının tadına varırken kulağınıza bu şarkıların notaları akacak ve burnunuz kahve , rom ve tütünün karışımı enfes ama keskin kokularla ziyafet çekecek ...

GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

Havana da gezilmesi gereken yerlerin en başında Eski Havana olarak adlandırılan La Habana Vieja gelir . Barok ve neoklasik anıtlarıyla beraber en eski İspanyol koloniyal yerleşiminden olan La Habana Vieja 1982 yılından bu yana Unesco'nun Dünya Kültür Mirası programına aldığı bir bölgedir . Tarihi yapıların neredeyse tümü restore edilmekte ve orijinaline sadık kalarak temizlenmekte ve onarılmaktadır . Bu bölge Havana Kalesinin tam karşısında kalan katedralin de olduğu bölgedir . Denizin kenarında bulunan ve şehrin eski ve orta mahallelerinin dışından dolanan sahil yolunun sonunda yer alır . Bu sahil yolu Havana lıların her akşam buluşup müzik dinledikleri , sevgilileri ile buluştukları , oturup muhabbet ettikleri sosyalleşme mekanlarından biridir . Küba lı arkadaşlarımla Malecon adı verilen bu cadde / sahil yolunun sırrını sorduğumda işin aslı ortaya çıkmıyor değil . Malecon da akşam buluşmak ve saatlerce oturmak her ne kadar kültürlerinin bir parçası olsa da evlerin çoğunda klima olmaması sebebiyle insanlar akşamları serinlemek için deniz kenarına inmeyi tercih ediyorlar .

Şehrin eski bölgesi olan La Habana Vieja da buluna en ünlü cadde ise Calle Obispo ..Bu cadde Plaza de Armas da sonlanıyor .


Tarih boyunca Havana sokaklarının düzenlemesi Arm's Meydanı çevresinden başlayarak şehrin büyüme aşamalı bir süreci ile paralel gelişerek devam etti .

Yıllar boyunca , sokak isimleri belli bir kentsel plan çerçevesinde değil de , o sokakta yaşayan bazı komşuların ismi , bazı ağaçların adı , belli ticaret erbablarını lakapları yada bazı sembol binaların halk arasındaki söylemiyle verilmiştir . Bu sokakları gezerken dikkat çeken bir nokta ise kentsel plan ve yerleşim planı açısından diğer sıcak ülkelerde de görüldüğü gibi , burada da dar sokakların olması ve  binaların sokağa gölge oluşturması ile yaşayan halkın güneş ve sıcaktan korunması amaçlanmıştır . 


NE ZAMAN GİDİLİR

Küba tropikal bir iklime sahiptir . Sıcak ama nemlidir . Yağış dönemi Ağustos - Ekim ayları arasıdır . Bunun dışında kalan zamanlarda gündüz öğle saatlerinde yada öğleden sonra tropikal bir yağış olur ama bu yağış kısa sürer ve havanın sıcak olması sebebiyle yarım saatlik bir süreçte heryer yeniden kurur .



AylarOcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimkasımAralık
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C)25,826,127,628,629,830,531,331,631,029,227,726,5
Ortalama en düşük sıcaklık (°C)18,618,619,720,922,423,423,824,123,823,021,319,5
Ortalama yağmurlu gün553361079101165

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben olsam ne yapardım ? Nice - Cannes / Cote d'Azur

Kurumsal Seyahat Yönetimi ile sirketler için saglanan avantajlar nelerdir ?

Ben olsam ne yapardım ? Koh Samui - Bangkok