Ben olsam ne yapardim - Barcelona

Ben olsam ne yapardim serisinin ikinci yayini Barceelona ya kismetmis . Bu aralar gayet yakin araliklarla geliyorum Barcelona'ya .

1. gün

Sabah saat 06 40 da Atatürk Havalimanı dış hatlar terminali Barcelona kontuarında check in işlemleri . Boardinglerin alınmasından sonra yurtdışı çıkış fonumu alarak pasaport ve gürük işlemleri için gümrük bankosuna geçtim .

Saat 08 40 da Türk Hava Yollarına ait TK 1853 sefer sayılı uçak ile İspanya nın başkenti Barcelona'ya uçuş . Uçak keyifli .. Bir de koltuk araliklari daha rahat olsa .. Guleryuzlu host ve hosteslerimiz son derece yardimci ucus sirasinda . Ben onceden koltuk sectigim icin exit de oturmayi basaranlardanim . Acikcasi bu kadar cok seyahat edip Elit Plus yolcu olmanin avantajini koltuk secerken ve ozellikle uzakdogu hatlarinda seyahat ederken up grade olarak oldukca fazla yasiyorum . Neyse simdi donelim yeniden İspanya'ya Yerel saat ile 11 25 de Barcelona ya varış .

Havalimani tenha ve valizler hizla geliyor . Meydan sehir merkezine yakin oldugundan Taxi ile otele geçebilirsiniz . Arzu edenler havalimanindan sehir merkezine giden , normal ve express ( aerobus )olarak ikiye ayrilan otobuslerlede gidebilirler . Taxi yaklasik 25-30 € arasi tutmakta . Normal otobus kisibasi 2€ , express olan ise kisibasi tekyon 5,30€ tutmakta . Ayrica İnternet uzerinden sizi havalimanina karsilamaya gelecek ozel transfer araclari da siparis edebilirsiniz .

Otele giriş işlemleri sonrasında esyalarinizi yerlestirir yerlestirmez atin kendinizi sokaga .. Keyifli anlar disarida sizi bekliyor . Aman dikkat uzerinizde cok fazla nakit para , pasaport , bolca kredi karti ve degerli esya sakin bulundurmayin . Barcelona'da oldugunuzu goz onunde bulundurursak , ozellikle sehrin kalabalik ve turistik bolgelerinde cok fazla hirsizlik olayina tanik oldum ben bugune kadar .

Öğleden sonra aylak aylak takılmaca ile baslayalim )) yani siralamak gerekirse

La ramblas da yürüyüş

Port olimpic de aquarium

Diagonal üzerinde museo maritime

Port well

Cok karniniz acikirsa ilk yapilacak sey bir tapas mekanina girip birkac tapas ile istahi kesmek ve kendinizi aksama saklamak . Tapaslarin yaninda cerveza(bira) cok iyi gidiyor . Ben genelde san miguel tarzi biralari tapas ile birlikte seviyorum .

Akşam yemeğinizi Passeig de Gracia da bulunan Costa Gallega restaurant da almanızı öneririm . İspanyol mutfagina alismaya basladiniz ama hersey hemen olmasin yani yumusak gecis yapalim . Bu mekanin giris bolumunde tapasbar ambiyansi bulacaginiz gibi eger cok fazla tapasci degilseniz o halde arka taraftaki ana mekanda uluslarasi mutfakla bir karisim yaparak isinma turlarini tamamlayin ki diger gunler sizi bekleyecek .
Costa Gallega
Paseo de Gracia, 71. 08008 Barcelona

Costa Gallega Restaurant - Barcelona
Geceleme otelinizde

2. gün

sabah kahvaltısından sonra bence yapılacaklardan biri şehri hızlıca keşfetmek . zira Barcelona elde harita ile hem gezilebilen hem gezilemeyen bir şehir . Mesafeler hava güzelse yürümek açısından çok keyifli ama Montjuic , Tibidabo , Parc Guell gibi yerlere gitmek hatta bunları aynı gün yapabilmek için hop on hop off sistemi en mantıklısı . alıyorsunuz günlük bileti . Farklı 2 yada 3 pakur üzerinde belli duraklama noktalarında istediğinizide inip istediğiniz yerde diğerine biniyorsunuz . Gezmek istediğiniz mekanlarda da arzu ettiğiniz süreçte kalıp daha sonra duraktan bir sonra gelecek otobüse binip tura devam ediyorsunuz .

Tam gün hop on – hop off turu

Mutlaka inmeniz ve görmeniz gereken yerler

Mont juic tepesi

Parc guell

Poble Espanyol

Olimpiyat stadyumu

La Sagrada Familia / buranın içini mutlaka gezin keyiflidir .

La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katalonya 'nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır. Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür.Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur.
Gaudi,bazilikadaki büyük kulelerden ancak bir tanesinin bitimini görebilmiştir.Kulelerin tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona'ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de büyük bir heyecanla ifade etmiştir.
Bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar ise Gaudi'nin bir başka dehası olup gittikçe dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır.Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyanır.
Ayrıca Gaudi şehirde yaptığı bütün yapılardan elde edilen geliri bu yapıya yatırmıştır.

Akşam yemek Tablao de Carmen – Flamenko show

Bunu arzu ederseniz yemeksiz de alabilirsiniz .. yemekli 55-60 € yemeksiz 30-35 euro civarında .. Yada 45 euro ya tapas menü alabilirsiniz . 1930-2030 arası yada 2200-2300 arası performans var ..

El Tablao de Carmen - Pablo Espanyol / Barcelona
Flamenko, akademik olmayan Avrupa müzik formlarından biri, Endülüs Halk Müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan dansın adıdır.

Basit bir folk türü olmanın ötesinde kompleks ve yoğun kültürel geleneğe sahiptir. İspanya'ya özgü olduğu bilinmesine rağmen, aslında Endülüs bölgesi kültürüdür. Kökenleri hakkında birçok soru işareti bulunur, ancak genel olarak bölgedeki Latince konuşan asimile olmuş yerli İberik halklar, Berberi-Arap Müslümanlar, İspanyalı Yahudiler ve Çingeneler tarafından beraberce ortaya çıkarılan bir tür olarak kabul edilmiştir.

Basit bir folk türü olmanın ötesinde kompleks ve yoğun kültürel geleneğe sahiptir.
Flamenkoda Şarkı (Cante)
Flamenkoda öncelikli ve vazgeçilmez olan şarkıcıdır. Flamenko şarkıcısı, en azından "cante"nin birkaç tarzında uzman olmalı ve ilgili olduğu tarzın ise birçok ritmini, geleneksel ezgilerini ve çeşitli şiirlerini bilmek durumundadır. Klasik geleneklerde iyi vokal tekniği olarak bilinen, kendine özgü, ayırdedilebilen bir sese sahip olmalıdır. Ayrıca sesini batıdan çok doğu tekniğine yakın bir tarzda kullanabilmelidir. Flamenko şarkıcıları, parmaklarını masaya vurarak, alkış yaparak, ayaklarıyla -yaşlıysa bastonuyla- yere vurup ritm tutarak, kendi sağlayacağı ritmik eşlikle geleneğe bağlı fakat kendi ruhunu ve anın getirdiği hisleri de katarak kendi solosunu yaratır. Kadın ve erkek şarkıcılar tipik olarak aynı mutlak ses aralığında, birbirine yakın seslerde söylerler. Teknik olarak erkekler yüksek tenor, kadınlar da alto aralığında söyler.

Flamenkoda gitar (Toque)
Şarkıcıya bir gitarcı eşlik eder. Gürültülü bir eğlence ortamında iki ya da daha fazla gitarcının da olduğu görülür. Gitarcı tabii ki icra edilen şarkı formunun ritmini iyi bilmeli ve şarkının geleneksel melodilerine aşina olmalıdır. Şarkıcıyı desteklemek için cümlelerin sonuna kısa dekorasyonlar ya da cevaplar ekleyebilir. Letralar arasında "faseta" denen melodik çeşitlemeler (geleneksel ya da kendi keşfettiği) çalabilir. Şarkı ile birlikte dansta varsa o zaman gitarcının dansçıyı da desteklemek gibi bir görevi vardır. Bu durumda dansın ritmlerine uygun üslupları da bilmek zorundadır. Böyle bir ortamda gitarcı sololarda yapabildiğinden değil öncelikle dansa ve / veya şarkıya getirebildiğinin en iyisinden dolayı ödüllendirilir.

Flamenko gitarı ve tekniğini ele alırsak: Enstrümanın kendisi daha çok klasik gitara benzer. Yapısı daha hafif, sesi daha parlaktır ve teller gitarın gövdesine daha yakındır. Ses deliği ve köprü arasındaki bölgeyi "golpe"denen (yüzük parmağının tırnağı ile yapılan hafif vuruşlar) tıklatmalardan koruyan ince bir plastik tabaka vardır. Bu, sese, perküsyona yakın bir vurgu sağlar. Sol el tekniği, klasik tekniğe benzemesine rağmen perdeli pozisyonları bireyselleşmiş parmak pozisyonlarından daha çok tutulur. Sağ el tekniği, klasik teknikten daha fazla olarak birkaç şey daha ister. Bunlar çeşitli rasqueadolar (çeşitli parmaklarla bütün tellere yapılan hızlı ve perküsyon tarzı çarpmalar) ve yukarıda da bahsettiğim golpelerdir. Genel olarak flamenko gitarı daha çok atakla ve daha agresif çalınır.

Akşam otele dönüş  . Geceleme otelde
 
3. gün

Barcelona da dünyanın farklı şehirlerinde olduğu gibi birçok firma ücretsiz yürüyüş turları düzenlemektedir . Bunlardan bir tanesi Runnerbean Tours . Genellikle öğrenciler yada profesyonel rehberler bahşiş bazında çalışmakta olup , farklı turlar organize ederek gelen turistlere şehri gezdirmektedirler .


Bu firmanın 3 farklı turu bulunmakta olup bunlar sırasıyla eski şehri gezdiren Old City Walking Tour , Gaudi nin eserleri parkurunda yürüyüş turu olan Gaudi Walking Tour ve şehri çocuklarıyla gezmek isteyen aileler için hazırlanmış Kids&Family Walking Tour .

Eğer bu yürüyüş turları için para ödemek isterseniz o zaman yazının ileriki paragraflarında önerdiğim firmaların turlarını da deneyebilirsiniz .


Sabah otelde alınacak olan kahvaltının ardından saat 11:00 de İngilizce olarak organize edilen Old City yürüyüş turuna katılmanız önerilir . Bu tur esnasında rehber sizlere Gotik Bölgenin binalarını anlatacak ve detaylarına girecektir . 2 ½ saat – Bu tur ücretsiz bir turdur . rehberler bahşiş bazında hergün bu turu ücretsiz olarak yapıyorlar


Öğle yemek tapas yemenizi öneririm . Katedral meydanında , sırtınızı Katedral binasına verdiğiniz zaman , sol çaprazda önü her daim kalabalık olan bir tapas bar göreceksiniz . ( adını su an hatırlayamıyorum )
Öğleden sonra gaudi evleri / casa miro – casa batllo

Gaudi evleri sonrası

Barcelona da iki farklı pazar yeri alternatifi sunacağım . ben her gittiğimde son derece keyif alıyorum buralarda dolaşmak , alışveriş yapmak yada yemek yemekten .

Bunlardan ilki , ikinci el eşyalar , kıyafetlerden hoşlananlar için ..  Mercat de Fira de Bellcaire 

Pazartesi , Çarşamba , Cuma ve Cumartesi günleri sabah saat 07 00 ile akşam üzeri 18 00 arası açık .

Bu mekan sadece Barcelona nın değil Avrupa nın da en eski kurulan antika ve eşya pazarıdır . Kuruluş tarihi 14 . yüzyılagiden Mercat de Fira de Bellcaire de eski kitaplar ve fotoğraflar  , antik mobilya ve eşyalar , parfüm şişeleri , bakır zil ve çanlar gibi enteresan oldukça sık bulunmaktadır . Pazar yerinde yaklaşık 500 kadar tezgah bulunmakta ve haftada tahmini olarak 50 000 kişi pazarı ziyaret edip alışveriş yapmaktadır .

İkinci pazar yeri ise , sanırım birçoklarının da bildiği El Mercat de la Boqueria - The Boqueria Market

1200 lü yıllara kadar uzanan bir tarihi olan bu mekan önceleri açık bir pazar iken daha sonra üzeri çelik konstrüksiyon ile kapatılarak Barcelona lılara hizmet vermektedir . Her türlü sebze - meyve - bakliyat - et - deniz mahsülü - av hayvanları ve küçük restaurant ların olduğu La Boqueria herşeyin en tazesini ve belli bir oranda da daha pahalısını satmaktadır . Özellikle deniz mahsüllerinin Türkiye ye kıyasla ucuz olduğunu görecek ve kendi kendinize hayıflanacaksınız . arzu edenler burada gün içerisinde tezgahların yanlarında yada önlerinde bulunan küçük masa yada kontuarlarda tezgahtan seçtiklerini pişirtip yiyebilirler . Bazı mekanlar Türkiye deki esnaf lokantası mantığı ile aynı olmak üzere günlük menüler hazırlamakta ve bunu müşterilerine sunmaktadır .
Benim ve birçok İspanyol arkadaşımın favori mekanı ise El Quim de la Boqueria isimli mekan . Son derece lezzetli yemekler yapan bu mekan günün her saatinde doludur . Adını mekan sahibi Joachim in isminden alan bu restaurant benim şehirdeki vazgeçilmezlerimden bir tanesi .

Salı - perşembe günleri arası 07 00 - 16 00 arasında , Cuma ve Cumartesi günleri ise 07 00 - 17 00 arası açık olan restaurant Pazar ve Pazartesi günleri kapalıdır . Rezervasyon kesinlikle yapılamıyor . Gidip beklemek gerekli  ))
El Quim de la Boqueria


El Quim de la Boqueria
Stalls 584-585-606-607-608-609 Boqueria Market
Rambles , 91
08001 Barcelona




Quim !!






Akşam yemek

4. gün

Tam gün Sitges and Freixenet Cava Wine Cellars – araç kiralayarak
Akşam port barcelonetta yemek + içki

5. gün

Tam gün Costa brava deniz – araç kiralayarak

Akşam yemeğini  Los Caracoles restaurant da almanızı şiddetle öneririm .


6. gün

Sabah saat 10:00 da Barcelona walking Gourmet tour


Bu tur şehrin en organize yürüyüş turlarını organize Barcelona Turism Ofisi tarafından yapılmaktadır .
Lezzet dolu bu turun bedeli 20 € olup eğer internetten satın alırsanız % 10 indirim yapıyorlar . Tur esnasında şehrin önde gelen lezzet noktaları , pazar yerleri , restaurantlar anlatılmakta , İspanyol mutfak kültürü tanıtılmaktadır . Fiyatın içerisinde 2 adet de tadım mevcuttur .

Belli sayıda katılımcı kabul ettiklerinden , erkenden satın almak faydalı olacaktır . Tur toplamda 2 saat sürmektedir .  

Turun başlangıç noktası ise Turisme de Barcelona information office at: Pl. de Catalunya, 17 basement olup hareket saatinden en geç 10 dakika önce orada olmanız gerekli .

Tura katılmayalım , biz zaten yeteri kadar mutfak kültürümüz var , dolayısıyla kendimiz yapalım diyorsanız , size parkurun ve parkur esnasında anlatılacak olan mekanların listesini de aşağıda sunuyorum .


Afiyet olsun !!





Öğle yemek ?? Böyle bir tur sonrasında kesinlikle aç olmayacaksınız . Dolayısıyla öğle yemeğini bugün için biraz geciktirin ve öğleden sonra birşeyler atıştırın . Dolayısıyla İspanyol yemek saatlerine yakınlaşmış , turist olmaktan çıkmış ve akşam yemeğinizi de saat 21 30 dan önce yememiş olacaksınız . Eğer havalar güzel ve Cuma - Cumartesi günlerinden birini yaşıyorsanız , o halde akşam yemeği saat 22 00 den önce kesinlikle başlamamalı .. 

Tur sonrasında dünyaca ünlü ressamın eserlerini görmek üzere Picasso müzesine gidebilirsiniz .

Adres   : Montcada, 15-23  08003 Barcelona
Telefon : 932 563 000
Web sitesi : www.museupicasso.bcn.es
Müzeye nasıl ulaşırsınız : Metro L4, stop Jaume I. | Otobüs  14, 17, 19, 39, 40, 45, 51 ve 59. | Barcelona Bus Turístic ile hop on hop off yapanlardansanız ,  Pla de Palau durağında inmeniz gerekmektedir 
Ziyaret saatleri ve günleri
Salı gününden Pazar gününe kadar hergün saat 10:00 ile 20:00 arası açıktır . 1 Ocak , 1 Mayıs , 24 Haziran , 25 ve 26 Aralık günleri kapalıdır .

Müzeyi ünlü yapan Picasso’nun ilk dönem çalışmalarından başlayarak modernizmden kübizme uzanan yolculuğunun bütün eserlerini bulundurmasıdır. 

Akşam saat 19:30 da Bohemian Barcelona turunu kesin kaçırmamak lazım . Yemekten içmekten keyif alanlar , bu mekanlarda olmaktan son derece zevk alacaklardır
.

Bu tur esnasında şehrin dönemindeki modernist tarza sahip bar ve buralara sıklıkla gelen sanatçılarını keşfedeceksiniz . Akşam karanlığından sonra yapacağınız bu tur , Picasso , Casas , Russiñol ve daha başkalarının bilinmeyen mekanlarını sizlere gösterecek , dönemin eğlencelerinin , bohem hayatının ve mekanların duvarları arasındaki sapıkça bakışlarını  keşfetmenize yardım edecek . 

Sanatı , tarihi ve eğlenceyi özel bir atmosferde deneyimlemek için bence eşsiz bir fırsat .

Kişibaşı 17 euro olan ve yaklaşık 3 saat sürecek olan tura katılmayacağım ve kendim halledeceğim derseniz , rehberin açıklamalarından mahrum kalmanıza rağmen ben size gidilecek yerlerin listesini şimdiden vereyim .

Casa Almirall ( C/ Joaquín Costa 33, 08001 Barcelona - Metro : Universitat )
London Bar ( C/ Nou de la Rambla 34, 08001 Barcelona - Metro : Liceu veya Drassanes )

Bar Muy Buenas ( C/ Carmen 63 ,08001 Barcelona - Metro : Liceu )

Café de l’Òpera ( La Rambla, 74 08002 Barcelona - Metro : Liceu )
Taverna Els Quatre Gats ( Carrer de Montsió, 3  08002 Barcelona - Metro : Urquinaona )
El Paraigües ( Carrer del Pas de l'Ensenyança, 2, 08002, Barcelona - Metro : Jaume 1 veya Liceu )
Molly’s Fair City ( C/Ferran 70 , 08002 Barcelona - Metro : Liceu ) 
The Fonda Espanya ( Carrer Sant Pau, 9-11 · 08001 Barcelona - Metro : Liceu )

7. gün

Girona – figueras – araç kiralayarak

Figueras da dali müzesinin gezilmesi

Akşam yemek Barcelonetta restaurant

8. gün

THY tercih edilirse !!

Sabah kahvaltısından sonra odaların boşaltılması . Günün kalan saatlerinde El Corte Ingles gibi bir mağazada alışveriş imkanı .

Saat 15 00 de taxi ile havalimanına hareket .

TK 1856 sefer sayılı uçuş ile İstanbul a dönüş . Yerel saat ile 21 55 de İstanbul a varış



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben olsam ne yapardım ? Nice - Cannes / Cote d'Azur

Ben olsam ne yapardım ? Koh Samui - Bangkok

Kurumsal Seyahat Yönetimi ile sirketler için saglanan avantajlar nelerdir ?