Fransiz Rivierasinda 5 Klasik Hotel


Gecen yuzyilin parlak gizemi , unlu Amerikan yazar Scott Fitzgerald ve yasadigi donem olan Jazz Age sonrasi solmaya baslamisti .


Halbuki bu donemde , guller tas duvarlarin ve mermer tabanli bahcelere hala dokuluyor , guney Fransa'nin gorkemli gun isigi , Monet ve Cezanne in acik hava resimlerini daha guzel ve ihtisamli gosteriyordu .

Cote D'Azur o zamanlar , fildisi rengi villalari ve yemyesil yamaclariyla , kayip donem yazar ve ressamlarindan Fitzgerald , Hemingway ve Picasso gibi isimlere ,  pastoral yaz gunlerini burada gecirmeleri icin adeta davetiye cikartiyordu .

Bircok zarif otel ve villa ise , gunumuzde hala ayni isiltiyla ayaktadir ve misafirlerine Jazz Donemine geri goturur .

Iste size Guney Fransa ' da 5 adet klasiklesmis ve hikayesi olan otel ..


Her biri ayri guzel , hepsinin de ayri ayri hikayeleri var

1 - Belles Rives , Juan les Pins , Antibes

Belles Rives - Juan les Pins - Antibes
























Kahverengi ve mavi renkli terasi ile Akdeniz e bakan otel , Art Deco tarzi ve icerisinde barindirdigi Scott Fitzgerald ruhu ile musterilerine 1920 li yillari yasatmaya devam eder . Unlu yazar 1925 - 1927 yillari arasinda esi Zelda ile deniz kenarindaki bu villada yasamis ve sonrasinda bu mekan otele cevrilmistir .  Fitzgerald in unlu romani " Tender is the Night " - Geceler Tatlidir , burada yazilmistir .

Gunumuzde otel , yazarla iliskilendirdigi kutuphane ve adini tasiyan Fitzgerald Bar ile yazarin anisini yasatmaktadir . Ne buyuk bir celiskidir ki , unlu yazar tum hayatini alkol ile savasarak gecirmis ve bagimliliktan kurtulamamistir . Yazar 1940 yilinda 44 yasinda Hollywood da hayatini kaybetmistir .  

2 - Hotel du Cap Eden Roc - Antibes

Hotel Cap Eden Roc - Antibes

Krem ve beyaz renkli bu unlu sato hayatina 1869 yilinda Villa Soleil adiyla baslamistir . Doneminin mimari anlayisini yansitan bina ,  1900 lu yillarin baslarinda Guney Fransa nin en prestijli ve ihtisamli mekanlarindan biri olmus ve Grand Hotel du Cap adiyla hizmet vermistir . Unlu yazar Fitzgerald bu binayi Tender is the Night isimli romaninda , Hotel des Etrangers - Yabancilar Oteli ismiyle olumsuzlestirmistir .

1923 senesinde , trend setter Gerald ve Sara Murphy ' nin birkac oda acmak amaciyla aldiklari otel , tum donemlere adini veren , unlu bir party ve populer konaklama merkezi olmustur .

Izleyen yillarda Avrupa jet sosyetesinin , yaz aylarinda tercih ettigi , kraliyet ailelerini agirlayan ve dunyanin en zengin insanlarinin konaklamayi tercih ettigi otel gunumuzde bastan asagi , donemin ruhunu koruyarak yenilenmektedir .


3. Welcome Hotel, Villefranche-sur-Mer

Welcome Hotel - Villefranche sur Mer

Parke taslariyla kapli balikcilarin koyunun yakinindaki bu bina , 18 yy dan bu yana misafirlerini agirlamaktadir . Onceleri bir manastir olarak hizmet eden yapi sonralari balikcilarin konakladigi ucuz bir otel binasi idi .

1920 li yillara kadar Hotel de L'Univers adiyla hizmet eden otel , aristokrat Ingilizlerin soguk kis aylarinda Londra ve civarinda kalmak istemeyip , ozellikle kis tatilinde daha sicak bir bolge olmasi sebebiyle guney Fransa yi stercih etmeleri sonucu yeniden insa edilmis ve Welcome Hotel adini almistir .

En unlu konugu , sokagin karsisinda bulunan St Pierre sapelinin duvarlarini susleyen yazar / sanatci Jean Cocteau olmustur . Sanatcinin odasinda afyon icmedigi zamanlarda muhtesem tavan ve duvar kaplamalari yaptigi soylenmektedir .

The Welcome Hotel , Cocteau ' yu 2 yil sureyle ucretsiz olarak konuk etmis ve gunumuzde sanatcinin konakladigi 22 numarali oda , Cocteau nun kaprisli dokunuslariyla suslenmistir .

Otelin tum odalarindan Akdenizin maviligini gormek mumkundur .

4. Le Negresco, Nice

Hotel Negresco - Nice

Ocak 1913 yilinda acildigi gunden bu yana , Somon pembesi kubbesi ve  Akdenizin beyaz kopuklu sularina bakan sarayvari  Belle Epoque cephesi ile Negresco Nice kiyilarinin  kontrolunu elinde tutmustur .

14. Louis tarzi elegan durusu , buyuleyici ve hareketli dekorlari ile renkli Cote d'Azur kiyilarinin en renkli mimari karakteridir .

Otelin aciklanamaz en onemli ozelligi ise , 60 li yillarda Cannes Film festivali  suresince ,  unlu sanatcilar Cannes da konaklamayip , Negresco'da kalabilmek icin isimlerini yedek listelerine yazdiriyorlardi . 
 
Otelde ki Royal Salonun susleyen unlu bakara kristalinden yapilmis avize , Car II Nicolas tarafindan alinmaya calisilmis  ancak hic bir zaman alinamamistir .

  5. La Colombe d’Or, St-Paul de Vence 


La Colombe d'Or - St Paul de Vence

Rustik Provencal tarzda yapilmis bu otel , 1920 li yillarda muhtesem bahcesi ile taninan , sanatcilarin bulustugu ve takildigi bir cafe idi . Ama ne artisler !! Picasso , Matisse , Bonnard ve Dufy , bu mekanin en unlu mudavimlerindendi .

Gunumuzde otelin icerisinde paha bicilemez degerde sanat koleksiyonu bulunmaktadir , Bu kolleksiyon , Chagall , Modigliani , Leger , Calder ve Braque gibi sanatcilarin burada yedikleri yemeklere veya kaldiklari odalara karsilik odedikleri ucretlerden olusan bir koleksiyondur .

Fransiz ciftligi havasindaki dokumali  dekoru  ve odalardaki ahsap kirisli tavanlariyla kendine has bir tarzi vardir bu otelin .

Ayrica bu otelin hala anlatilan bir diger hikayesi de , unlu yazar Fitzgerald in , danci Isadora Duncan ile flort ederken , karisi Zelda nin bunu gorup tas merdivenlerden kendisini asagi firlatmasidir .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben olsam ne yapardım ? Nice - Cannes / Cote d'Azur

Kurumsal Seyahat Yönetimi ile sirketler için saglanan avantajlar nelerdir ?

Ben olsam ne yapardım ? Koh Samui - Bangkok