Royal Princess gemisinin suya indirilme torenine farkli bir bakis

Duchess of Cambridge christens Royal PrincessCambridge dusesi Kate Middleton Royal Princes gemisini suya indirdi

Gemilerin , kutsanma ,vaftiz edilme yada isim verme torenleri binlerce yildan beri bir gelenek halini almistir .

Avrupa'da gemilerin suya indirilme toreni haricinde bir de vaftiz torenleri vardir . Hepimiz gemilerin kizaktan suya indirilmelerine sahit olmusuzdur . Eskiden tersanelerde yapilan ve boyutlari daha ufak sayilabilecek olan tekne ve kucuk gemiler , gunumuzde Bodrum isi guletlerin insaa edildigi tarzda kizaklara oturtulur ve yanlarindan desteklenerek ayakta durmalari saglanirdi . Haliyle de yapimi tamamlanan gemi , kucuk bir toren ile kizaktan suya dogru kaydirilarak ilk seferine cikardi .

Suya indirme toreni buyuk gemiler icin biraz daha farkli olmaktadir . Artik gunumuzun devasa gemileri tersanelerde , gemi yapim havuzlarinda yapilmakta ve iskelet suya indirilip geminin disi yuzebilir hal aldiktan sonra karaya bagli olarak ic aksami , kabinleri , restaurant ve eglence alanlari bir Lego mantigi ile monte edilmektedir .

Ancak yapimi ne sekilde olursa olsun , geminin kutsanmasi yada vaftiz edilmesi toreni hala belli ritueller cercevesinde devam etmektedir .
 
Degisik kultur ve topluluklara baktigimiz zaman , bu torenler hep geminin yaninda ve etrafinda gerceklestirilmis ve o cografyadaki inanisa gore ucundan kosesinden toprulenmis , yuvarlatilmis gibi gorunse de amac o geminin dogumunu gerceklestirmek ve tanrinin o geminin personeli ve yolcularini korumasi icin temennide bulunmaktan ibarettir .

Isim verme torenlerinde en onemli unsur ise , secilen kisi yani gemiyi kutsayacak olan vaftiz anasidir . 19 yy dan bu yana bu kisiler genellikle toplum tarafindan kabul gormus ve bu onuru kabul edebilecek guce sahip kisiler olmustur .  

Inanisa gore , her ne kadar sembolik de olsa vaftiz anasinin geminin patronu , sponsoru ve tum seyir hayati boyunca gemiye ruhunu verecek kisi oldugu soylenir .

Princess Cruises firmasi icin tarih boyunca gemilerinin vaftiz analarina bakarsak bu ritueli ne kadar onemsediklerini gorebiliriz .

Iclerinden bazilari 1984 de suya indirilen ilk Royal Princess gemisinin vaftiz anasi Prenses Diana       ( Royal Princess gemisinin ikinci defa insa edilip suya indirilmesini de gelini yapmistir ) , Audrey Hepburn, Sophia Loren, Eski Basbakan  Margaret Thatcher ve Olivia de Havilland ' dir

13 Haziran 2013 tarihinde Princess Cruise firmasinin en yeni gemisinin vaftiz edilme toreni vardi . Bu toren belli ritueller iceren ve yuzyillardir neredeyse hic degismeden yapilan bir toren . Eminim ki cok az kisi bir geminin ilk seferinde seyir etmis yada geminin bizdeki adiyla suya indirilme , Avrupalilar tarafindaki adiyla da vaftiz torenine katilmistir .




Southampton ' da gerceklesen bu muhtesem torende , Cambridge Dusesi Kate Middleton yeni Royal Princess gemisini adlandirdi ( gemiye Royal Princess adini resmi olarak vermis oldu ) ve bir kurdeleyi keserek , geminin govdesinde sampanya sisesini parcaladi   .

Adlandirma platormunda dusesin yaninda geminin kaptani Tony Draper da oldugu halde , Duses " bu gemiye Royal Princess adini veriyorum , tanri gemiyi ve onunla seyahat edenleri korusun " diyerek ipi kesmistir .

Ipi kestigi zaman , ucuna bagli olan  " Nebuchadnezzar " boyutundaki Moët & Chandon sampanya sisesi kirildi ve gemi dunyanin en buyuk gemi filosuna sahip olan Princess Cruises ailesine resmen katilmis oldu .

Genel olarak buraya kadar baktigimizda , hicbirimizin cok fazla ilginc buldugu nokta olmayabilir . Ancak geminin vaftiz edilerek adinin verilmesi  aslinda bizim de yuzyillardan beri asina oldugumuz bir gelenegi karsimiza cikartiyor . Bunun ismi baska inanislarda vaftiz , kutsanma vs olsa da , bizde de yeni dogan bebeklerin kulagina ezan okunarak isminin  fisildanmasi , o bebege resmi olarak adinin verilmesi ile ayni mantikta yapilmaktadir .

Gemilerin adlandirma torenleri binlerce yildan beri dunyanin her yerinde yapilmaktadir . 

Yukarida bahsi gecen bir diger kelime ise bircok kisinin Matrix isimli filmden duymus olabilecegi , bazilarinin ise hic duymadigi Nebuchadnezzar kelimesidir . Bunu Turkce yazarsak Nebukadnezar da diyebiliriz . Nebuchadnezzar 2. Babil kralidir . Aslinda kelime Nebuchad ve Nezzar olarak bolunmektedir .

Nabukad , Babil'lilerde devlet başkanlığı unvanıdır. Nezzar ise kisinin yani kralin ismidir. 6 tane olduğu sanılan nabukadnezzarlardan en bilineni nabukad 2. nezzar'dır. Kuran'da anlatılan Hz. Ibrahim kıssasında adı geçen Nemrud ile aynı kişi olduğunu söyleyenler vardır. Islam inanışında anlatılan bir hikayeye göre Nemrud Allah'ı görmek için bir kule yaptırarak göğe çıkmaya karar verir. Bu kuleninde babilin kulesi olduğu iddia edilir.

Nebuchad in esinin adi Amytis yada diger bir deyisle Semiramis dir .

Nebuchad 2. Nezzar , Babil krallari icerisinde en guclu ve kuvvetli olan kral olup , dunyanin 7 harikasindan biri olan Babil'in asma bahceleri ve gunumuzde bir reproduksiyonunu Berlin Bergama muzesinde gorebileceginiz Ishtar Gate ( Istar Kapisi ) nin yapilmasini emir veren kraldir .

Kral yasadigi donemdeki gucu ve kudreti dolayisiyla , gunumuzde araba yarislarindan sonra veya gemilerin suya indirilme torenlerinde kullanilan 20 standart sise ( 15 lt ) boyutuna es buyuklukteki  sampanya ve sarap siseleri de bu isimle anilir  .

Nabuchadnezzar , ayni zamanda Matrix filminde Morpheus un kaptani oldugu geminin de adidir . 

Yapilan torende Princess Cruises firmasinin yonetim kurulu baskani Alan Buckelew ise Royal Princess gemisinin Ingiliz bayraginin denizlerdeki elcisi olacagini ve Cambridge dusesi Kate Middleton'un ise yeni geminin vaftiz anasi olmayi kabul etmesinin kendilerini cok onurlandirdigini soyledi .

Gelelim geminin hikayesi ve teknik detaylarina . Princess Cruises bu gemiyi 17 Subat 2010 senesinde siparis etti ve kontrata son imza 4 Mayis 2010 da atildi .

Gemi 2014 yili Haziran ayinda suya indirilecek olan Regal Princess gemisinin esi  olarak insa edildi .

Italyan gemi yapim sirketi Fincantieri nin Malfonce deki tersanelerinde yapilan gemi141 000 gross ton buyuklugunde ve 3600 yolcu kapasitelidir .

Asagida , daha yenisi yapilana kadar dunyanin en yeni gemisinin tanitim vieosunu bulabilirsiniz .
Bu gemi ile seyahat edeceklere simdiden iyi yolculuklar diyelim ..

Gemi ile ilgili daha fazla bilgi almak icin : http://www.princess.com/learn/ships/rp/index.html






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Saudi Arabian Airlines , Sky Team grubuna dahil oldu

Ben olsam ne yapardım ? Nice - Cannes / Cote d'Azur

Ben olsam ne yapardım ? Koh Samui - Bangkok